Peilingscomplot

5 juni 2010 at 18:10 Plaats een reactie

De zeldzame trouwe lezer weet dat ik – uit beroepsmisvorming – nogal graag politieke peilingen in de media volg. Mijn ernstige helft bestudeert dan de uitslagen en de beeldvorming errond, mijn cynisch/masochistische kant gaat steevast op zoek naar de reacties van de gemiddelde Vlaming. Voor zover je mensen die op HLN.be reacties achterlaten kan bestempelen als “gemiddeld”, natuurlijk.

Na de publicatie van de ultieme peiling van VRT en De Standaard werd als vanouds weer heel wat gefilosofeerd op HLN. Over hoe hardleers de Vlamingen wel zijn om nog steeds voor CD&V te stemmen. Over Bart De Wever die ‘gemaakt’ werd door De Slimste Mens, en dat het allemaal een complot is van de VRT. Over hoe iedereen nu toch maar eens zou moeten snappen dat VB de enige juiste keuze is.

En uiteraard over hoe riducuul peilingen zijn. Wat wel lijkt te kloppen, als je bedenkt dat meer dan een kwart van de kiezers twee weken voor de verkiezingen nog steeds geen idee heeft welk bolletje hij zal kleuren. Of als je merkt dat mensen blijkbaar geen probleem hebben om te stemmen op VB, maar dat niet durven toe te geven aan anderen.

Maar wat voor de meesten een doorn in het oog is, is dat peilers op basis van 1.000 ondervraagden uitspraken dúrven te doen. Dat dat best kan, daarover kan ik uren doorgaan. Maar dat wil niemand. Meestal probeer ik mijn discours dus te beperken tot volgende smakelijke beeldspraak :

Wanneer een kok soep maakt en deze proeft, hoeft hij ook niet de ganse pot leeg te lepelen om de smaak te kunnen beoordelen. Als de soep goed geroerd is tot één homogene massa, kan één lepel volstaan. Als de soep niet goed geroerd is, kunnen meerdere pogingen een erg verschillend resultaat opleveren.

Maar het staat iedereen natuurlijk vrij om dat niet te snappen aanvaarden en om te opteren voor de wet van de grote getallen. Dat zijn dan de mensen die verwijzen naar een “veel correctere” online poll met meer dan 10.000 uitgebrachte stemmen. 10.000! Dat kan niet anders dan juist zijn. Toch? En zo leer ik dat N-VA niet 25% maar 43% van de kiezers achter zich heeft, en dat VB daar nog eens een geruststellende 28% aan toevoegt. Dat lijkt er al meer op! LDD blijft helaas hangen op een schamele 5%, maar dat komt nog wel, in die laatste rechte lijn voor de verkiezingen.

Alleen jammer dat de resultaten van 13 juni vervalst zullen worden door diezelfde linkse rakkers die eerder al de peiling verzonnen hadden. Zo komen we er nooit, natuurlijk.

Entry filed under: Uncategorized. Tags: , , , , , .

De eerste thuis, kookt Laatste keren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Recente reacties


%d bloggers liken dit: