Londen voor watjes

5 oktober 2009 at 16:20 1 reactie

Voor 49 euro naar Londen en weer terug, dat leek ons wel een leuk eindejaarstripje. Gewoon twee weken Het Nieuwsblad kopen en de spaarpunten op een kaartje plakken, en hup, off we’d go.

Maar dat was buiten de slechte planners van Het Nieuwsblad gerekend.

 • Probleem 1: Je kan je tickets enkel vastleggen in de grote NMBS-stations. Alsof die mensen nog niet genoeg werk hebben als er plots een bende 60-plussers naar zee wilt of doodgewone mensen op doodgewone dagen zo snel mogelijk hun vervoersbewijs te pakken willen krijgen om hun trein niet te missen. En alsof actiespaarders zich per definitie op regelmatige basis in NMBS-stations bevinden.
 • Want daar is Probleem 2: Je spaarkaart kan je enkel van zaterdag 19 september tot en met vrijdag 2 oktober aanbieden in die stations. Nog geen twee weken dus, en bovendien kan je in de meeste stations enkel terecht van 8.30u tot 18.30u. Begin maar te plannen om tijdig in dat station te geraken om je trip vast te leggen.
 • Maar alvorens dat te kunnen doen, moet je eerst Probleem 3 omzeilen: De tickets zijn immers slechts beperkt geldig. Citytrippen kan enkel tussen 16 oktober en 17 december, of van 4 januari tot 31 januari. Bovendien kan je niet zomaar kiezen wanneer je de trein neemt: de actieplaatsen zijn slechts in zeer beperkte mate beschikbaar op een beperkt aantal momenten. Goed, met zo’n promotieactie kan je wel veronderstellen dat er wat puzzelwerk aan te pas komt, maar dit wordt wel heel moeilijk.

‘Moeilijk’ blijkt de understatement van de eeuw als bovenstaande problemen samenvloeien tot de Ultieme Frustratie. Als je dan eindelijk in een station geraakt bent om je vakantie te boeken, kom je terecht in een ellenlange rij van Londen-gegadigden, gecombineerd met een aantal angstig kijkende reizigers die niet weten hoe ze ooit nog op tijd op het perron zullen geraken. Zie je compleet overwerkte bedienden die wit wegtrekken wanneer ze je spaarkaart zien. Weekends zijn niet (meer) beschikbaar dus wordt het sowieso een weekdag, wordt al meteen verduidelijkt. Een vrijdag proberen dan maar, dat sluit nog netjes aan.

Een Echternach-processie zet zich in gang. Op sommige vrijdagen kan ik vertrekken, maar niet terugkeren. Op andere geraak ik wel terug, maar zal ik nooit Londen zien. Een lichtpuntje: vertrek en terugkeer mogen op verschillende dagen! Een tweedaagse trip zowaar! Goed, dus zoeken we naar op donderdag vertrekken en vrijdag terugkeren.

Halfweg januari kunnen we op donderdag vertrekken, maar niet op vrijdag terugkeren. Maar wel op donderdag. Nee, daar zijn we niets mee, zo in het midden van de week 1 dagje naar Londen. Maar dat was buiten het vermoeide NMBS-hulpje gerekend.

 • “Mevrouw, ik moest voor u een moment zoeken waarop u naar Londen kon gaan, en ik heb een moment gevonden. Dus zal u dat moeten nemen.”
 • “Maar dat past echt niet, kan u op het einde van januari geen donderdag-vrijdag combinatie zoeken?”
 • “Nee mevrouw, dat mogen wij niet doen. We hebben richtlijnen gekregen om te zoeken tot we een optie hebben, en die heeft u nu. De rij wachtenden achter u is ondertussen al heel lang, dus u moet nu een keuze maken. Het is die donderdag, of niet. En dan ben ik wel erg lang voor u bezig geweest voor niets.”

En wij, dommeriken, knikken dan van ja en halen de bankkaart boven. En nu gaan we dus op een willekeurige donderdag in januari een dagje naar Londen. Zomaar. Omdat Het Nieuwsblad een su-per-leu-ke actie organiseerde.

Assertiviteit, het is nooit onze sterkste kant geweest.

Entry filed under: Uncategorized. Tags: , , , .

Die laatste loodjes toch No soup today

1 reactie Add your own

 • 1. Miss Puntkomma  |  5 oktober 2009 om 17:20

  Ocharm…Ochja, al is het maar voor de Starbucks aan de overkant van Kings Cross. Of neen wacht, dan kan je beter in november naar Antwerpen-Centraal gaan. 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Recente reacties


%d bloggers liken dit: