Moordende bomen

16 mei 2008 at 15:47 3 reacties

Moesten er Darwin-awards bestaan voor de meest debiele ideeën die ooit in een persbericht gegoten werden, dan zou onderstaande zever toch met stip op 1 komen te staan in mijn lijstje:

“Vanmorgen verongelukte voetballer François Sterchele langs de E34/N49 te Vrasene, na van de weg geraakt te zijn en tegen een boom te belanden. Onze gedachten gaan uit naar iedereen die hij achterlaat.

Zonder de discussie te willen vernauwen tot dit specifieke tragische ongeval, is de plaats waar Sterchele het leven liet wel zeer typerend over hoe het NIET moet: géén vangrail, een neerwaartse groenzone (nauwelijks enkele meters) die uitgeeft op een bomenrij. Wie, om welke reden dan ook (uitwijkmanoeuvre, stuurfout, put in de baan,…), van de weg af geraakt belandt vrijwel onherroepelijk tegen een boom.

Deze situatie is in België zeker geen alleenstaand geval. Er zijn talloze voorbeelden van (doorgaande) wegen waarnaast bomen staan van ettelijke 10-tallen centimeters dik. Erger zelfs, dagelijks richt men nog wegen opnieuw in, waarbij bomen worden aangeplant in de onmiddellijke nabijheid van de rijweg.

Eenmaal een boom een dikte vanaf een 15-tal cm heeft bereikt, zal deze nog maar moeilijk breken, en veroorzaakt een zeer aanzienlijke schade bij een aanrijding. Temeer gebeurt de impact over een relatief kleine breedte, wat het object (in dit geval een boom) potentieel tot zeer diep in de overlevingskooi laat binnendringen.

Wij eisen dat de discussie over bomen langs de weg eindelijk wordt aangevat, en dat er snel afdoende maatregelen worden genomen.

Onze standpunten zijn zeer duidelijk:
Voor nieuwe wegen : v
erbod op de aanplanting van nieuwe bomen in de nabijheid van rijwegen. Voor bestaande bomenrijen : ofwel afschermen van de bomen (d.m.v. een motorvriendelijke [!] vangrail met voldoende stevigheid), ofwel verplaatsen van de bomen (duur!), ofwel overgaan tot volledige kap van de bomen (snel uit te voeren én goedkoop) .

Hoewel wij niet over juiste cijfers beschikken over aanrijdingen met bomen, zijn wij ervan overtuigd dat dit jaar na jaar veel leed zal besparen. Aan de beleidsmakers om actie te ondernemen! “

Dus, even recapituleren. Idiote loempia’s die tegen een rotvaart met hun sportkarreke Bad Boys willen naspelen zijn het probleem niet. Bomen zijn het probleem. Coz trees kill.

Oh man, ik moet straks nog de Van Praet-laan door. En dat staat daar dus vól bomen hè. En dan nog allemaal van die oude dikke bomen. I hope I make it out of there alive…

Advertenties

Entry filed under: Uncategorized. Tags: , , , .

RATM Ode aan de kust

3 reacties Add your own

 • 1. Frank  |  16 mei 2008 om 17:43

  Hey Saskia, leuk stukje. Je bent blijkbaar één van de vele Vlamingen die zich vreselijk aan heel de heisa rond Sterchele ergerden. Ik heb er op mijn blog zelf ook een belligerent stuk scheldproza aan gewijd.

  En over die bomen, laat ik je iets vertellen.

  Gisteren reed ik met mijn 19 jaar oude Volkswagen Jetta over de N49 toen ik plots een zeer merkwaardig schouwspel in de gaten kreeg. Drie berkenbomen liepen onder de schijnbare leiding van een gigantische eik tot de tanden gewapend met wilde kastanjes en helicopterzaden over de middenberm.
  Wat ze precies beoogden was me niet duidelijk maar het was wel glashelder dat het hen menens was.

  Tot nu heb ik altijd gedacht dat bomen zomaar wat lieve bewustzijnsloze organismen waren. Daar denk ik nu anders over. Nooit wil ik nog in de bloeddoorlopen ogen van een guerillaberk ‘on a killing spree’ staren. Een beklijvend beeld. Arme Sterchele.

  Beantwoorden
 • 2. Liesbet  |  16 mei 2008 om 17:59

  Amai nog nie, gelijk heb je, zo ne zever heb ik al lang nie meer gelezen. Beelden uit LOTR doemen zo voor mij op. ’s Nachts komen die bomen tot leven en de enige manier om eraan te ontsnappen is plankgas geven… Moordend die bomen! Ze moesten dat verbieden, natuur en zo. Veel te gevaarlijk.

  Beantwoorden
 • 3. yab  |  16 mei 2008 om 18:18

  En het ergste is dat er waarschijnlijk nog redelijk wat mensen te vinden zijn die het met die belachelijke redenering eens zijn. Meer bomen, minder wegpiraten die aan 200km per uur over de weg vliegen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Meest recente berichten

Recente reacties


%d bloggers liken dit: